Vuokralla asuminen Saksassa

Asunnon vuokraaminen Saksassa poikkeaa jonkin verran Suomesta.
Suomessa vuokra on ilmoitettu vuokrailmoituksessa juuri sen suuruisena kuin se kuukaudessa on.
Asunnossa on kaikki mitä tarvitsee. Täytyy vain tuoda omat kalusteet.
Vakuutus ja sähkösopimus tehtävä itse. Jos vesimaksu tai autopaikka on erikseen veloitettavia niin lopulta se kuitenkin lisätään vuokran hintaan. (toki korjatkaa jos olen väärässä. Siitä on hetki aikaa, kun olen viimeksi suomessa vuokralla asunut ja silloin toimittiin näin.)
Suomessa voi myös tehdä kaikki muuttoon liittyvät ilmoitukset helposti netissä. Muuttoilmoitus, sähkösopimuksen siirto tai uuden tekeminen sekä vakuutuksen muuttaminen.

Täällä Saksassa asunnon vuokraaminen ei olekaan aina niin yksinkertaista. 

Ensin tullaan siihen, että vuokrat ovat lähtökohtaisesti korkeampia mitä Suomessa. Mitä isompiin kaupunkeihin mennään tai hyville alueille niin sitä kalliimpi on. Kaksio / kolmio maksaa jo helposti yli tuhat euroa.
Toisena on se, että Saksassa täytyy olla tarkkana ilmoittaako vuokranantaja vuokran suuruuden kaltmiete vai warmmiete. Eli kylmä vai lämmin vuokra.
Ns. "kylmä" vuokra ei sisällä vesi,- ja lämmityskustannuksia kun taas "lämmin" vuokra sisältää ainakin edellä mainitut.

Saksan asunnoissa ei ole kiintetä kalusteita. Eli makuuhuone on täysin tyhjä huone - ei vaatekaappeja. Täytyy itse hankkia vaatekaapit. Niin kuin meilläkin on täällä. Olemme ostaneet makuuhuoneeseen vaatekaapin ja lipaston.
Myös usein tapana on se, että keittiö on oma. Eli jos rakennat oman keittiön (keittiötaso, uuni, jääkaappi ynnä muut keittotasot) niin halutessasi otat ne mukaan.
Toki myös paljon on sitä, että edellinen vuokralainen voi uudelle vuokralaiselle myydä keittiön. Tällöin saa asunnon keittiöllä. 
Useimmiten onkin näin, että ei edelliset vuokralaiset ala omaa "vanhaa" keittiötään raahaamaan mukanaan. Harvemminhan ne edes sopii sitten uuteen asuntoon.

Muuttoilmoitus on tehtävä kunnantalolla. He tekevät rekisteröinnin uuteen osoitteeseen ja kaupunkiin ja täällä Saksassa osoite on myös henkilökortissa. Tämänkin vuoksi on mentävä kunnantalolle, että he saavat laitettua uuden osoitteen sitten henkilökorttiin.


Tässä on yksi esimerkki siitä, että 2 huoneen asunto on 990€ "kylmällä" vuokralla. Eli siihen lisätään vielä vesikustannukset ja lämmityskustannukset.


"Nebenkosten" sisältää sitten nämä kustannukset. 
Tällöin vuokran suuruus on 1160€ / kuukaudessa. Siihen vielä tietenkin kotivakuutus (erittäin suositeltava, mutta ei kuulemma pakollinen), jätemaksu (täällä on jokaisella pientalossa asuvalla on omat henkilökohtaiset roska-astiat (sekäjäte, biojäte ja "muovi") ja sähkösopimus. 
Kerrostaloissa on myös niitä isompia yhteisiä roska-astioita Suomen tyyliin jolloin jätemaksu usein laitettu tähän "Nebenkosteniin".


Tässä on esimerkki siitä, että asunnossa ei välttämättä ole keittiötä. 

Yllä oleva asunto on lähellä meidän kylää. 
Eli vaikka on kyse "pikkukylästä" niin silti hinnat ovat kalliit. 

Me olemme mieheni kanssa yrittäneet etsiä parempaa asuntoa jo parisen vuotta. Olemme löytäneet parin vuoden aikana kolme asuntoa joita olemme olleet menossa katsomaankin, mutta... Asunnot on menneet nenän edestä. 
Täällä tuntuu, että hyvän asunnon löytäminen on mahdotonta. 
Jos haluaa hyvän asunnon johon ei tarvitse tehdä heti isoja remontteja, kohtuullisella hinnalla / vuokralla ja hyvällä paikalla niin se on mahdotonta. Usein nämä asunnot eivät ehdi edes julkiseen myyntiin tai vuokrasivuille. 
Ne menevät heti, sillä aina jonkun tutun tuttu tietää jonkun joka tarvitsee juuri tällaista asuntoa.
Meillä onneksi ei sinällään ole mikään kiire. 
Meillä on käynyt todella hyvä tuuri sillä vuokranantajamme ei ole nostanut tämän asunnon vuokraa koskaan. Aikanaan mieheni tädin mies asui tässä ja maksoi samaa vuokraa kun mekin maksamme nyt. 

Meillä lämmin vuokra on 700€ kahdelle hengelle. Asunto on 3h + keittiö + parveke + wc. Noin 80 neliötä. Meillä on myös kellarikomero. 
Asumme 3 kerroksisessa pientalossa hyvällä paikalla aikalailla lähellä kaikkea. Muutamien kilometrien päässä on monta hyvää ruokakauppaa ja isompaan kaupunkiin Freiburgiin ei ole kuin parikymmentä kilometriä matkaa.

Niin kuin Suomessa on Saksassakin on tapana vuosittain tarkistaa tämä kyseinen "nebenkosten". Eli täälläkin maksetaan sähköstä ja vedestä ennakkoon. Jos maksat liikaa niin saat takaisin ja jos olet maksanut liian vähän niin seuraavana vuonna nebenkosten on hieman korkeampi.


Olen niin onnellinen, että minun ei tarvinnut heti selvitellä näitä asioita Saksaan muuttaessani vaan sain muuttaa "valmiiseen tupaan". 
Nyt olen jo viisaampi ja tiedän vähän enemmän joten osaan jo itsekin vähän etsiä asuntoja ja vertailla hintoja. 

Toivottavasti meille löytyisi se oma koti pian. Haluamme molemmat asunnon jollain omalla pienellä takapihalla / puutarhalla, mutta vielä ei ole lykästänyt.

(Kuvat ja tiedot on kopioitu sivulta ▷ immowelt.de )

Kommentit